Conferences

Adaugă CTRL în carieră – mai bine mai repede decât niciodată

freelancer_lady

 

Recent am împlinit 30 de ani și când m-am gândit la ce mi-aș fi dorit de ziua mea răspunsul a venit rapid, ca o evidență a ultimilor 3 ani petrecuți în România: “ să am cu 10 ani mai puțin și să știu tot ce știu acum”. Dacă la 20 de ani aș fi avut curaj să îmi lansez un business și nu m-aș fi aliniat canoanelor care spuneau că trebuie să excelezi la școală ca apoi să îți găsești un loc de muncă bine plătit și confortabil, probabil că aș fi salvat 10 ani de căutare. Trial and error cred că este o bună metodă de învățare nu doar pentru testele pe landing page dar chiar și în pagina de destinație a propriei cariere. Copil al unei familii care s-a străduit prea mult pentru a ne oferi o viață normală mie și fraților mei, am fost ghidată către drumul cel mai sigur financiar dar și cu potențial de stabilitate în vederea dezvoltării unei familii. Acum cred că ar fi trebuit să o apuc mai devreme pe spirala periculoasă a vieții de self employed unde frumusețea stă în incertitudine, neașteptat și inedit.

 

La întrebarea „ce recomanzi între freelancing versus angajat” aș răspunde simplu: dacă simți că poți, alege să fii ANGAJAT…OR (unde OR în franceză înseamă AUR=bani=belșug=dezvoltare și continuați voi lista). Sunt conștientă că rolul nu se potrivește tuturor dar consider că dacă nu funcționează, va rămâne cel puțin ca o amintire plăcută din viața voastră. Ce am învățat totuși din cele două ipostaze diferite – angajat și freelancer – am sumarizat mai jos  fără să încerc să vă ispitesc pe vreunua dintre cele două căi.

 

Pauza de prânz nu e la prânz

Ca freelancer m-am bucurat să ies la alergat la 11 AM, să îmi iau pauza de masă la ora 4 PM cu prieteni care abia aterizaseră la aeroport și să termin rapoartele pentru clienți după ora 6 PM. Programul îl făceam cum voiam doar că nu sunt adepta excesului – flexibilitatea agendei trebuie tratată cu responsabilitate. Eu am învâțat rapid  că și atunci când am libertatea de a îmi organiza singură agenda trebuie să mă aliniez cu programul de lucru al clienților, cu timpul liber al prietenilor și cu orarul locurilor în care îmi place să merg.  Sună mai dulce o alrmă care te trezește la ora 10 AM dar dacă tu termini treaba abia după 11 seara când amicii tăi deja nu te mai pot aștepta în oraș pentru că vor să se odihnească pentru a doua zi, ajungi să te izolezi într-o viață digitală.

 

100% responsabil

Viața de angajat îți oferă protecția unui superior care este răspunzător atunci când nu reușești suficient de bine, când ești plecat în concediu sau când ai o zi proastă. Ca freelancer m-am simțit mai responsabilă de tot ce făceam sau spuneam pentru că îmi doream să clădesc relații cu clienții dincolo de obligațiile contractuale. Îmi doream ca business-ul lor să reușească și nu mă puteam scuza cu o zi mai proastă, nu aveam back-up sau nu puteam pune pe altcineva să răspundă în locul meu la telefon. Ai mai puține scuze și mai multă implicare în tot ceea ce faci iar dacă preferi să nu fie așa, se va vedea în relația cu clienții care nu apreciază scuza „am o problemă personală, revin asap”.

 

You are the motivation

Când lucrezi pe cont propriu nu mai este cineva care îți spune ce și când ai de făcut, nu stă nimeni în spatele tău să îți verfice evoluția și astfel tu devii propriul cenzor. Ca freelancer trebuie să îți placă tare mult ceea ce faci pentru a avea disciplina de a nu te lăsa ispitit de confortul canapelei și al cafenelelor din care ai putea lucra, de luxul de a te trezi târziu, de procrastinare. Ceea ce nu faci azi se adaugă la treaba de a doua zi și dacă nu îți place să lucrezi sub presiune e mai bine să faci eforturi zilnice, în cantități mai mici,  decât să îți promiți că le faci pe toate duminică seară când, cu siguranță (și aici vă spun că mi se întâmplă 9/10 ori), va interveni altceva mai interesant de făcut.

 

TU vs lumea exterioară

Ești în bula strălucitoare de expert, nu mai lucrezi în echipă pentru a îți valida ideile cu ceilalți, ai control complet asupra relației cu clientul dar riști să pierzi contactul cu Terra sau să îți formezi un stil rigid de muncă. Recomandarea mea este să te conectezi cu cât mai mulți oameni din aceeași industrie, să participi la conferințe din domeniu și să te provoci expunându-te la situații în care nu te simți confortabil. Dacă ai ocazia să lucrezi o zi pe săptămână de la client, dacă ești invitat la întălniri în care se discută obiectivele trimestriale la nivel de companie, dacă apar evenimente la care clientul tău este prezent, nu ai nicio scuză să nu te duci. Și nu singur, ci încărcat cu tot entuziasmul pe care l-ai ținut captiv între pereții apartamentului tău. Sigur vei afla lucruri noi, te vei simți mai conectat cu lumea în care activezi și poate chiar vei descoperi noi clienți.

 

Săptămâna aceasta, în Timișoara, va avea loc cea de-a doua ediție a conferinței Carieră în CTRL care tratează tema Angajat vs Freelancer. Sunt foarte curioasă dacă speakerii invitați pe scenă au avut experiențe similare cu cele descrise mai sus și dacă preferă trezitul la oră fixă programului libertin. Dacă aș avea iarăși 20 de ani m-aș duce acolo cu urechile pâlnie, gata să învăț de la alții, înainte de vreme, lucruri pe care le voi experimenta cu siguranță într-o viață de om. Pentru cei care nu vor fi în Timișoara în perioada 4-5 noiembrie, organizatorii se pregătesc cu live posts și multe articole pe blog despre poveștile din viața în companie sau ca freelanceri ale celor ce vor urca pe scenă: Georgiana Gligor,  Andra Ailincăi, Romanița Oprea, Gabi Lungu, Sorin Bechira, Andrei Pfeiffer, Sebastian Niculescu, Alina Solomon, Szilard Asztalos.

Author Info

Elena Dobre

Leave a Reply